Láthatatlan látható

Budapest, Trafó
Illúzió és valóság, romantika és szürrealizmus. A láthatatlan látható óriási fekete luftballonok és selyemfüggönyök keringőzésével indul, majd a színpad extravagáns tájképpé, az anyagok szereplőkké válnak.
80 perc
Távirányítású miniatűr helikopterek által mozgatott héliumos lufik „közlekednek” – a MOME médiadesign-szakos hallgatóinak közreműködésével. Színes ruhában érkező táncosok törik meg az ezüst-fekete teret, megragadják a textileket, beindul a mozgás, a romantikus Strauss-keringőt szférikus hangok váltják fel. Ebben az Űrodüsszeiát idéző varázslatban a ballonok bolygókként keringenek – fénnyel festenek rájuk és a drapériákra. Különleges léggömb-balett a norvég Heine Avdaltól és a japán Yukiko Shinozakitól február 6-án és 7-én a Trafóban.  
 
Heine Avdal és Yukiko Shinozaki eddig főként helyspecifikus színházi produkciókban utaztak; játszottak már boltban, hotelszobában, utcai tereken, sőt, még a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban is, 2007-ben. A láthatatlan láthatóval visszatértek a színházba, de a különleges tér- és tárgykezelés egy cseppet sem halványult: „A láthatatlan láthatóval azt akartuk felfedezni, hogy hogyan lehet másként nyúlni a színházi térhez.” (Heine Avdal). Ez ugyanis munkáik fő vonása: a tér, a technológia, a tárgy és az ember közti hierarchia lerombolása, a mozdulat fogalmának kiterjesztése mindenre. Tárgyakra, térre, meg persze emberre. „Minden csak mozdulat, a tárgyak a retinán tükröződő illúziók. Vagy…?” (Amund Grimstad) Most ezt az illúziót a színházban teremtik meg, mégpedig egy olyan produkcióban, amit Rilke és a táncolva festő Paul Klee inspirált.  
 

 
Heine Avdal videós múlttal érkezett a tánc területére, a P.A.R.T.S.-iskolában tanult koreografálni Brüsszelben, ahol megismerkedett Yukiko Shinozaki táncossal, és megalapította a Fieldworks nevű társulatát. Avdal technológiai és vizuális gyökerei is erősen érződnek az előadáson: egy igen látványos előadásban kutatja azt, hogyan lehet emberi jelenlétet követelő, de mégis innovatív és úttörő eszközöket és módszereket alkalmazni. Itt az innovációt a hatalmas, bolygószerű fényes léggömbök mozgatása és a fényfestés jelentik, ezek pedig olyan atmoszférát hoznak létre, mintha egy Tim Burton-filmben lennénk. Egyszerre látjuk a trükköt, és annak leleplezését, a varázslat azonban egy cseppet sem hagy alább, sőt. A láthatóvá váló láthatatlan csak ráerősít erre a mágikus és egyben hihetetlenül gyönyörű lírai világra.  
 
Minden érzékünkre ható csomagot kaphatunk ismét a Trafótól, a smART! sorozat ezen állomásán. A február 7-i előadás után rendezett közönségtalálkozón az alkotókkal Sipos Melinda designer, kulturális mediátor beszélget. Szintén 7-én workshopot tartanak az alkotók a SÍN Kulturális Központban. 
 
2015.01.26
|
(8 kép)

Firmament - Alexander Gyenes.
Budapest, Műcsarnok, 2019. december 14. - 2020. február 9.

Boltozat - Alexander Gyenes kiállítása.
Budapest, Műcsarnok, 2019. december 14. - 2020. február 9.

Képpraxisok 2. - Várady Róbert: A látszatok valósága.
Budapest, Műcsarnok, 2019. december 13. - 2020. február 2.

Játék
Menyhárt Jenő és ikonikus zenekara régi és új dalokkal hangol az ünnepekre.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.