Gasztró
A sütőtökök narancssárga ragyogása
Írtunk már a címszereplőről, de frissítjük a tudást, mert a sütőtökről érdemes többször is értekezni. Vitamindús, számos módon elkészíthető, olcsó és finom.
Savanyúság, főtétel és nasi: a többfunkciós savanyú káposzta
A tél slágere annak, aki szereti. Finom hűs, mégsem hűti a szervezetünket. Vitamindús, oltja a szomjat, segíti az emésztést. Eheted magában reggel, délben, este, vagy főétel mellé, esetleg annak alkotóelemeként.
Karácsonyi fűszerkeverék
Azaz a fahéj, a kardamom és a szegfűszeg. Sütemények, főételek, befőttek és forró italok ízesítői. Nevük hallatán kellemes meleg fények, bordó és arany színek, fűszeres illatok és ízek jutnak eszünkbe. Karácsony, szilveszter, hideg téli, gyertyafényes esték, havas nappalok ugranak be. De hova is tegyük őket pontosan?
Megvan az idei Év Bortermelője Magyarországon díj győztese
Kihirdették a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A 2019. Év Bortermelője díj nyertese Koch Csaba a Hajós-Bajai borvidékről.
Kiváló píár és gazdagodó ízvilág – A grog
A grog különleges, izgalmas hangzású, téli estéken kismértékben hangulatjavító és testfelforrósító itóka. Azt hisszük, urizálunk, ha ezt kortyoljuk a karácsonyi vásárban? Esetleg ezzel várjuk a vendégeket büszkén és dalolva? Jól tesszük, de nézzük meg, mi az eredettörténete!
Karcsúsító téli édesség - A narancs
Hivatalos nevén édes narancs. Megkülönböztetjük a keserű narancstól – nevük is jól jelzi az ízükben való eltérést. C-vitaminnal bőven töltött citrusféle, amit leginkább télen fogyasztunk. Bár az ájurvéda szerint az tesz jót, ami 50 km-es körzetben megterem, szerintem sokan nem bírjuk ki, hogy ne eszegessünk belőle a meleg szobában, míg kint hull a… az eső.
Póréhagyma, ami közel sem pórias
Sőt. A fenti zöldség könnyed, egészséges, kevésbé erőteljes az illata, mint a tenyeres-talpas vöröshagymának, és rendkívül karcsú a megjelenése. Nem véletlen, hogy a franciák díjazzák leginkább a környéken. Évente tízmillió tonnát termesztenek, és nem unják meg.
Édesburgonya - A trópusi haszonnövény
Nálunk különleges alapanyag a batátának is nevezett édesburgonya, de lassan egyre népszerűbb lesz. Nem véletlen, hisz valóban finom, édeskés, ugyanakkor nem hizlaló tápanyag, diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják.
A naspolya - Az ismeretlen szomszéd
Nem kimondottan népszerű gyümölcs. Nem harsog a húsa és nem harsány a színe sem. Viszont érdekes a formája, aranybarna árnyalatú, a felépítése különleges, de az íze is. Engem a nagymamára emlékeztet, aki megszerettette velem ezt a fura gyümölcsöt annak idején.
Bazsalikom – német bors, királyfű
Király, az biztos. Gyógy- és dísznövény, valamint fantasztikus fűszer – de nem csípős, mint a bors, és az ára sem borsos, főleg, ha magad termeszted. Hívják még buszujoknak és kerti bazsalikumnak.
Játék
Adam Elliot 2009-es zseniális gyurmafilmjének – melyben egy igazán különleges barátság történetével ismerkedhetünk meg – színpadi adaptációja.
Szombat délelőtt gyerekprogram a Fűvészkertben! Menjenek a kertészkedni vágyók! @fuveszkert_kerteszet #kerteszkedes #gyerekkertesz #gyerekprogram
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.