Gasztró
Szedd magad! Az alma
A jól ismert, harsogó, savanykás vagy édeskés, kisebb vagy nagyobb alma időszaka is elérkezett. Számos fajta közül válogathatsz nem csupán a boltban, hanem a gazdaságokban is, ahol olcsóbban juthatsz a terméshez, és magad is szedheted azt. Nézzük, hova tudsz menni Pest megyében!
Szedd magad! – A körte is beérett
Augusztus 15-től már a körtét is mehetsz szedni vagy vásárolni Pest megyében is, még ha sajnos nem is túl sok helyen. Mi kettőről tudunk beszámolni. És hamarosan az alma is érik, de arról majd egy külön írásban teszünk említést.
Szedd magad! A szilva
Augusztus elejével elindult a szezon Pest megyében is. Kapd össze magad, és menj szilvát szüretelni, lebegjen a szemed előtt a finom, sűrű lekvár vagy a jó kis szilváspite.
Sárgadinnye – Egészséges nyári desszert
A kézilabda nagyságú, de annál sokkal nehezebb termés mindenki számára ismert, ebben biztos vagyok. És abban is, hogy íze és állaga miatt megosztó ez a gyümölcs. Nagyon vitamindús és ásványianyag-tartalma is jelentős.
Málnás és gesztenyés az idei két Ország Tortája
A szegedi A Cappella Cukrászda „Kicsi Gesztenye” tortája nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Magyarország Tortája a „Boldogasszony csipkéje” lett, melyet a Tóth Cukrászda készített. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 18-án, 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja majd meg.
Lime – A citromnál is egzotikusabb citrusféle
Bár nálunk még nem olyan elterjedt a termesztése, mivel nem vagyunk sem mediterrán, sem szubtrópusi éghajlaton, maga a gyümölcs nagyon népszerű. Nyáron különösen kívánatos és ízletes, ha limonádéba, sörbetbe, koktélokba, de akár húsok mellé, salátákhoz és süteményekbe tesszük.
Patisszon – könnyű, nyári és formatervezett
A természet biztosan elővette humorérzékét, amikor a csillagtököt megalkotta: felülről nézve majdnem szabályos karika, de körben kis kitüremkedések teszik vidámmá az összképet. A tetején a kis szár miatt oldalról egy micisapkára hasonlít, a keresztmetszete meg tényleg semmilyen ismert objektumra. Ez a csillagtök, és kész.
Termesztéstechnikailag gyümölcs – a csodás görögdinnye
Miért a kacifántos cím? Mert vannak, akik zöldségnek tartják. Kívül mindenképpen zöld (teli vagy csíkos, mint a biliárdban a golyók), belül viszont – jobb esetben – ragyogó piros, rózsaszín, fehér vagy a sárga egy érdekes árnyalatában virít. Ha ránézel, tuti jó érzések árasztanak el, és összefolyik a nyál a szádban.
Szedd magad továbbra is! – Őszibarack- és nektarinlelőhelyek
Július elején már a fenti két finomság is szedhető, vehető, ehető. Mindenféle kombinációban. Az ügyesek kiszámolják, hány eset lehetséges. Pest megyében számos helyszín közül lehet választani, mindenhol érdemes egyeztetni a váratlan fordulatok elkerülése végett.
Sörbet, szorbé vagy sorbet?
A szó eredetileg a perzsa serbetből származik. Magyarosan sörbetnek, franciásan szorbénak ejtjük. Nálunk írhatjuk sörbetnek vagy sorbetnek. Aztán, hogy miképp ejted ki, az már rajtad múlik. De ha különleges akarsz lenni, olaszosan szorbettónak becézd!
Játék
A pekingi táncos előadás három jó barátról szól, és megismerteti a nézőket a hagyományos kínai operával.
Szimpla Táncház, ma egész éjjel népzene! @szimplakert #tanchaz #nepzene #elozene
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.