Hírek
Rákóczi téri örömóda
„Nagyobb és spontánabb a lárma, sűrűbb a füst és kedvesebb a készpénzért kapható szerelem, mint a Montparnasse-on. Az albérlők idővel mind ismert emberek lesznek” - ez volt a Józsefváros tükre Szerb Antal Budapesti kalauzában, 1935-ben.
Átkelő egy élhetőbb jövőbe
„Ha nagyokat szeret sétálni, inkább az alsó rakparton menjen végig, a Ferenc József hídtól a Margit hídig. Ez a világrész nem nélkülöz bizonyos tengerészeti hangulatot. Ültem itt már felfordított csolnakon, mint egy hajós, néha kis lépcsőkön le lehet menni, és üldögélni közvetlenül a víz fölött, mint Velencében.” - írta Szerb Antal 1935-ös Budapesti Kalauzában.
Kérem a labdát!
Tiberius, Caligula, Claudius, Néró óta jól ismert a politikai szoborállítás természete és gyakorlata, a sor az időszámítás kezdetétől máig folytonos.
2010-re olyan lesz Pesten, mint Zürichben
Legalábbis ezt szeretné elérni a BKV új vezérigazgatója, Antal Attila. Pontosan hogyan? 2007. január 1-jén, kinevezésekor fél évet kapott arra, hogy kidolgozza a cég mindent fenekestül felforgató középtávú stratégiáját. A Kontroll című film szatirikus - de valójában csak karikírozott - jelenetei azt súgják, hogy a vállalkozás lehetetlen, a nehézségektől rogyadozó társaságnak túl sok hiányzik ahhoz, hogy kulturált és hatékony szolgáltatóvá váljon.
A központ központja
Nem tudom, ki hogy van vele, de a Trigránit épületei láttán nekem mindig az az érzésem, mintha hatalmas sziklából faragott tömböket látnék. Lehet persze, hogy a névtől nem tudok elvonatkoztatni, de azért lássuk be, a Westend vagy a MűPa architektúrája nem éppen a könnyed és virulens megjelenés mintapéldányai.
Környezetbarát kanális
Megjelent a magyar építőiparban egy eddig ismeretlen terminus: az értékes csatorna. Mitől értékes? Természetesen tartalmát tekintve - ami nagyrészt talajvízből és szennyvízből tevődik össze - több mint értéktelen.
Lövésre kész tervek
Bár általában ellenérzéssel vesszük tudomásul, ha sporttörténelmünk egyik bástyáját megveszi egy vállalkozó, most mégis érdemes örülni.
Új színfolt a Duna-parton
Lázas munkával készülnek a Lánchíd utca 19. szám alatt épülő szálloda homlokzati üveglamellái. Ez a hotel lesz a 40 országban 140 szállodát tömörítő Design Hotels-lánc első budapesti tagja.
Gondolával a Hősök teréről az Oktogonra - Avenue Gardens
Ez volt a századforduló városvezetésének fejében, mikor azt írták a térképre: Andrássy. A tervhez mérten kiépült a Hősök teréről végigsorakozó palotaállomány - már csak a Grand Canale hiányzott a képből, és hiányzik ma is, hiszen a Városligetben legfeljebb annyi víz van, amin épp megfér mintegy 17 rekedten kvartyogó vadkacsa és néhány száz korcsolyázó a pocsolya túlvégén.
Tömpezsiráfok randevúja a Duna-parton?
Ismét egy New York-i nagyágyú nevétől hangos Budapest: Hani Rashid, a 49 éves, egyiptomi származású építész megálmodta a főváros első csókolózó minizsiráfjait. Hogy kicsoda a micsodát?
57585960616263646566
61 / 68 oldal
Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.