Hírek
Városliget - A mi zöld foltunk
Ha külföldön járunk, és szeretnénk megpihenni az idegen város egy fás-ligetes parkjának valamely padján, csak felcsapjuk térképünket, kinézzük a legnagyobb zöld foltot, majd afelé indulunk. Budapest leghívogatóbb zöld foltja egyértelműen a Városliget, mely azonban jóval több egyszerű díszparknál.
Miénk itt a tér - Civilek Háza
Újabb sikeres fejezetéhez érkezett a Király utca 40. számú ház megmentéséért folytatott harc - az ÓVÁS Egyesület és az OCTOGON architecture & design magazin közös építészeti ötletpályázata.
Alternatíva - az építészet új otthona
Monica Batalla, Christian Molina és Nagy Péter Sándor pályázatukkal szintén első helyezést értek el a Király utca 40. számú ház újragondolását megcélzó építészeti ötletpályázaton.
Gellért téri vízrajz
A budai oldal vizes múltjáról mi sem árulkodik jobban, mint szláv eredetű, voda (víz) szóból származó elnevezése, ami mindig is termálforrásokban gazdag adottságára utalt.
Doboz a mélyben - épül a metró
Az évek óta inkább mumusként, semmint közlekedési eszközként funkcionáló 4-es metrót végre elkezdték építeni. Szó szerint nem mindennapi vállalkozásba fog, aki Budapesten metróállomást tervez: ha a kék metró ‘90-es bővítését nem számítjuk, akkor idestova 20 éve nem volt komolyabb beruházás a föld alatt.
Állati luxusszálló - szikla, sarkvidék és szavanna egy helyen
Hogy vészeli át a jeges mackó és a kaliforniai oroszlánfóka a kánikulát? Kis Péter építészműhelyének tervei nyomán átadásra került a Fővárosi Állat- és Növénykertben a korszerű uszodatechnikával felszerelt pancsoló az oroszlánfókáknak és nagy bundájú barátaiknak.
Állatkert volt, van és lesz
Magyarország első állatkertje 1866. augusztus 9-én, egy napsütéses csütörtökön nyitotta meg kapuit a Városerdőben, a mai Városligetben. A tizenegy nagyobb és néhány kisebb házban elszállásolt állat közül Deák Ferenc kedvence Kristóf lett, a fiatal barnamedve.
Ami rejtve marad - sakkban tart a várkerület
A fiatal Budapestnek soha nem volt lehetősége kihasználni azt a néhány száz méteres szakaszra koncentrálódó, varázsos élményt, amit a Vár oldalában fekvő Várkert Bazár panorámája, atmoszférája adhat.
Függőkert - egy megunt királyi ékszer
Mindannyian jókat derülünk szüleink várkerti történetein: kapuban face controll, néhány munkásőrszerű figura szigorúan ellenőrzi a nyakkendőket, hogy aztán bent zúzhasson a nép Koncz Zsuzsára. Az egykori ifjúsági parkot azonban egészen másra tervezték.
Mi az a velodrom? A kenguruk tudják
A Millenáris Kerékpárpálya botrányában felhevülteknek ajánlott a Wikipédia által kínált internetes gyűjtemény, ami tájékoztat arról, hogy Európa 13 országában milyen velodromok találhatók: olyan speciális gyorskerékpár-sportpályák, amelyek felépülésük óta prosperálnak, megújulnak, és mindezt nem feltétlenül az olimpiai játékoknak köszönhetik.
59606162636465666768
66 / 68 oldal
Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.